Murjäkk

En dramaspecialiserad lärare för senare år med inriktningarna SO/SV

En veckas vik. avslutat...

Publicerad 2009-01-30 18:34:10 i Jag

Oj, vad roligt det var och LÄRORIKT. Fantastiska pedagoger. Har lärt mig massor!

Citat av Platon...

Publicerad 2009-01-29 20:57:23 i Citat

"Man kan förstå mer om en person efter en timmes lek än efter ett års konverserande"

Gympa för femåringar...

Publicerad 2009-01-29 20:53:31 i Lektionstips

I min fullproppade lekhjärna hade jag ett svaaagt minne av en lek vi lekte på gympan när jag var liten. Något med bommen kommer och klättra upp i masten... Jag gjorde en egenskriven improvisation av denna idag på gympan med barnen. Nu googlade jag "bommen kommer" och javisst... det fanns en lek som var så.

För övrigt var den leken på en intressant leksida, kolla in den:

Bommen kommer

Vild lek för grupper med mycket spring i benen!

Antal: så många som möjligt
Ålder: kan anpassas till alla åldrar
Utrymme: stor tom sal, tex gympasal
Utrustning: -
Inskickad av: Fredrik Persson

Deltagarna samlas mitt i salen. Ledaren utnämner salens fyra väggar till "för", "akter", "styrbord" och "babord".

Lekledaren styr leken genom att ropa nåt av orden:
"För!" (alla springer mot båtens för),
"Akter!" (alla springer mot aktern),
"Styrbord!" (till höger vägg),
"Babord!" (alla till vänster vägg),
"Kapten kommer" (alla ställer sig i givakt),
"Bommen kommer" (alla kastar sig till golvet för att undvika bli träffad av båtens bom).

Alla följer lekledarens order och det blir ett roligt virrigt kaos när alla springer hit och dit i salen. Om man vill lägga till ett tävlingsmoment så kan den som kommer fram sist få sätta sig sidan om och vänta till nästa omgång.

Hämtat från:
http://www.accro.se/ny%20hemsida/lekar20.html

Barnen äääälskade leken. (Och jag med, när jag var liten)

Lördag-Teaterledarutbildning

Publicerad 2009-01-27 09:06:53 i Jag

Plats: Folkhögskolan S-byn
Tid: 9:15-17:45
Ledare: Dramapedagogen Eleonor Lundhom från Piteå

Fyra dagar!!!

Publicerad 2009-01-27 09:03:53 i Jag

Åh, vad roligt. Jag har fått fyra dagar på samma förskola! De ringde och ville ha mig som vikarie igen. Kul. De tog verkligen hand om mig igår, visade och berättade hur de jobbar. Ja, då ska jag packa lite saker och ge mig av. Längtar.

En inspirerande lärare...

Publicerad 2009-01-24 20:30:29 i CV

 

Jag har fått tillfället att ha en en fantastisk lärare som handledare. Han trollbinder elever med sin röst och sin breda kunskap i alla SO-ämnen. Han har författat läromedel och flera böcker. I slutet på min VFU fick jag dessutom en bok av han med de allra finaste betyg jag fått under min lärarutbildning. Vad är ett bedömningsformulär från LTU jämfört med detta...



Mister C.R.
Tack!

Inspirerande pedagog...

Publicerad 2009-01-24 20:09:23 i Lektionstips

Ja, det finns MÅNGA på Teknikens Hus som är inspirerande. Men Ann-Gerd, oj! Hon kan mycket och har verkligen mötet med barn som sitt kall. Hon kan otroligt mycket, har skrivit många läromedel och introducerade "planetariet" för mig på Teknikens Hus på ett underbart sätt. Hon är en stor idol för mig. Från huset kan ni även låna ett "uppblåsbart planetarium". Det är jättemysigt för eleverna att krypa in i! 

Kolla in på Teknikens Hus - www.teknikenshus.se för mer tips hur ni kan möta eleverna och tekniken i skolan.

Magnus Uggla...

Publicerad 2009-01-23 10:30:03 i Jag

Fick ett mail... han letar revytalanger i Sverige. Och de önskade att jag skulle komma till Kalix och sjunga mössen i februari. Ha, ha. Lite konstigt. Men jag kanske åker dit? Eller vad tror ni?

Dilemma...

Publicerad 2009-01-22 12:26:02 i Jag

Ja, jag anser det viktigt att "höja statusen" på läraryrket och framförallt visa hur betydelsefulla förskollärare är för barns grundläggande färdigheter och kompetenser. Det är ett enormt arbete de gör och det finns otroligt många duktiga förskollärare ute i kommunen. Nu vikarierar jag som förskollärare och det var inte mitt mål. Men jag har kommit ut i arbetslöshet och det råder en enorm brist på förskollärare och en övertalighet på SO/SV lärare. Så, jag får ta vad som erbjuds. Men jag vet att det finns oerhört duktiga utbildade förskollärare ute i verksamheten. Men jag är en duktig pedagog och tar mötet med barnen i förskolorna på högsta allvar. Jag gör vad jag kan som förskollärare och hoppar gärna in som vikarie när verksamheten har kort om vikarier. Även om jag inte är förskollärare. Och det är för att jag älskar att arbeta med barn och måste ha en inkomst.

Men det blir en ond cirkel - felutbildade vikarierar på fel ställe - statusen sänks... I know.

Vik. förskola idag...

Publicerad 2009-01-22 08:30:15 i Jag

Jag är inbokad som vikarie idag på en förskola. De ringde nyss från vik.förmedlingen och ville att jag skulle vikariera som SO-lärare idag och imon. Typiskt. Det hade jag verkligen velat göra. Ja, förskola är också roligt! Men jag är mer van högstadieelever!

Dag nummer tre - arbetslös?!

Publicerad 2009-01-21 17:17:00 i Jag

De har ringt varje dag från förmedlingen. Idag var jag på en jättefin förskola. Första gången som jag arbetar på en förskola. Det var många rutiner och tider att hålla reda på. Jag skrev upp ett eget litet schema och frågade tusen frågor. Men åh vad roligt det var! Jag gjorde mitt bästa och jag får komma tillbaka imorgon igen som vikarie. Roligt! Då kan jag rutinerna lite bättre.  

Undrar hur fredagen ser ut? Basinfo på arbetsförmedlingen eller jobb? Vad vet jag, vad vet jag?

Om ni ska springvikariera - Fråga vikarieförmedlaren EXAKT var det ligger och skriv upp det!!! Jag frågade område och telefonnummer. Sedan kollade jag i senaste telefonkatalogen innan jag åkte hemifrån och DÄR låg inte förskolan när jag kom fram. De hade flyttat. Tur att det inte var så långt bort... Puuuust!

Ha en liten vikarieväska (som en BB-väska som alltid står packad...) med smått och gott som passar olika åldrar. Musik, lekar, fingerdockor... vad vet jag? Och ha gott om utekläder med er om ni ska vara ute eller vara rastvakt!

Vikarie på min dotters avdelning...

Publicerad 2009-01-20 11:09:40 i Jag

Fick erbjudande om detta nyss... men jag fick kalla fötter... Jag tror att min dotter skulle vilja ha mig för sig själv. Och jag vågar inte prova. Men jag trivs på förskolor också. Men näää, det skulle kännas konstigt att vara där min dotter är! Ja, jag skriver lite på min Murmanskartikel idag och hoppas på något annat vik. Snyft.

VFU 1 - hösten 2002

Publicerad 2009-01-20 10:10:37 i VFU

Jag har haft dagböcker till alla VFU-tillfällen. Men de ligger bara i en kartong. Jag tänkte delge er hur det har varit för mig som lärarstudent på mina verksamhetsförlagda utbildningar. Men jag kommer inte nämna några namn eller skolor förstås. Och jag har varit på 11 skolor och det är bara denna som jag benämner som den första. De kommande VFU-placeringarna är alltså inte i kronologisk ordning.  

Min första VFU:

Jag var på en mellanstadieskola i Bodens kommun. Handledaren presenterade oss för alla lärare och elever när hon fick tillfälle. Det tyckte jag var jättebra eftersom jag var lite blyg den första VFU:n.

Vi följde med handledaren när hon var rastvakt, vi hade samtal med henne varje dag - summerade kort hur dagen varit. Det var intressant att följa en klasslärare, många olika projekt på gång. Vi fick starta och leda många lektioner men vi var rätt "ringrostiga", barnen hade ju alla ämnen med samma lärare. Något som var suuuperkul var att de hade precis påbörjade ett musikalprojekt - de skrev egna manus och skulle skapa en musikal. Jag sprang runt i grupperna och stooormtrvides.

Vi var med på friluftsdagen i orientering och jag lekte med de barnen som blev klar tidigt. Det blev grillning av hamburgare. Myspys!

De fick på dag ett göra namnskyltar att ta fram varje lektion så jag skulle lära mig snabbt. Vecka två hade jag lärt mig namnen på barnen. Det är ett bra tips. Be dem skapa coola namnskyltar från dag ett! Endast fantasin sätter begränsningar!

Vi fick rätta engelskadiagnoser och kommentera dem. Det var jätteroligt och nyttigt.

Summa summarum: Min allra första VFU var mycket bra. En handledare som verkligen tog sig tid att lyssna och ge råd. Hon gav enskilda samtal och såg på vårt samarbete. Vi fick försöka rätta och vi var tillåtna att göra det på vårt egna sätt. Det är viktigt att prova på att bedöma det eleverna gör OCH att få göra det på mitt sätt. Men jag ville alltid veta hur läraren gjorde också. Det var en bra start att prova på att vara i en mellanstadieklass. Musikalprojektet var jätteroligt att hjälpa till med. Sista dagen fick jag en jättefin bild, som jag än idag har kvar. De hade ritat en stor smilegubbe och skrivit kram från... alla namnen i klassen.

Spetskompetens...

Publicerad 2009-01-19 19:16:28 i CV

Tänk om man hade spetskompetens i matematik... det hade varit bra. Men jag har i alla fall spetskompetens i drama och teater!!! Det låter fint! :)

Idag är första dagen på resten av mitt liv...

Publicerad 2009-01-19 18:47:30 i Jag

Och idag är jag inte student. Nu är jag arbetssökande. Vikarieförmedlingen ringde och ville att jag skulle arbeta idag på en förskola men jag hade väldigt mycket planerat idag. Lämna igen tenta, kopiera meriter, svänga förbi arbetsförmedlingen, kolla overall till min son, handla mat, klippa mig... o.s.v. Men jag bad de återkomma. Jag är inställd på att arbeta varje dag nu... Det känns jättespännande!!!

Ikväll ska jag skriva lite till på min artikel om Murmansk. Den ska vara klar nu jan/feb och sedan ska alla artiklar sammanställas. De ryska studenternas artiklar och våra artiklar. Sedan ska detta då resultera i en bok som utges förhoppningsvis på LTU.

Och annars? Bilen går bra?

S.U.R - Varje söndag

Publicerad 2009-01-17 21:13:09 i Teater för tonåringar

Nu har vi föräldrar som ställer upp med upplåsning och stängning. Så S.u.R möts varje söndag 13:30-15:30! Kul, ni kör övningar själva och kollar närvaro.

Lycka till imorgon!

//Maria

Bedömningspärm!

Publicerad 2009-01-12 13:31:23 i Lektionstips

Idag har jag strukturerat upp min bedömningspärm (äntligen)

I denna pärm har jag alla kursplaner i SO/SV plus lokala skolplanen/kursplaner, förslag till terminsplaneringar (vad ska vi göra, hur ska vi göra det och varför?) i alla ämnen i samma pärm och jag har även lagt in alla mina bedömningsmallar i denna till utvecklingssamtal.

Jag har samlat på mig en hel del lektionsförslag under åren och skapat egna mallar. Men de måste revideras allteftersom jag undervisar förstås och omformas till de nya grupperna. Ett av de svåraste och viktigaste momentet i läraryrket är att kunna bedöma elevers lärande och jag tycker att det är lite tjorvigt med alla styrdokument som ska följas. Eleverna måste även få ta del av dokumenten och kunna bedöma sitt egna lärande. Så jag börjar med att själv strukturera bedömningssätten som finns att välja på...

Påminnelse!

Publicerad 2009-01-09 19:31:30 i Teater för tonåringar

Söndag 11/1 - 13:30-15:30 Teaterträning  S.U.R - Fritidsgården Sunderbyn!

Kul! Längtar! Ses!

//Maria

Mitt första vikariat...

Publicerad 2009-01-08 13:13:53 i Jag

Det gick över förväntningarna och det var mycket roligt. Jag vikarierade som fritidspedagog. Vi lekte ute, spelade bandy och basket, hittade på en dans och fick se ett jättefint uppträdande där två tjejer sjöng för oss. Det var superroligt att vara på fritids. Det har jag aldrig provat förut men gör det gärna igen. Det var lite klurigt att hålla reda på alla olika tider då jag skulle skicka hem barnen men jag fick tips om att göra en egen lista och "bocka av" allteftersom barnen gick hem/hämtades. Barnen berättade också mycket om vilka rutiner de har och vad de brukar göra. Jag var lite pirrig dagarna innan och undrade hur det skulle gå! Men det gick jättebra! KUL!

Ja, nu åter till att studera samhällsekonomi! Tentamen nästa onsdag!

Sunderby ungdomsrevy 2009

Publicerad 2009-01-05 13:06:39 i Teater för tonåringar

Det kommer inte vara något nytt intag i gruppen eftersom vi redan är 16 personer. En teatergrupp för årskurs 4-6 kommer dock att starta under våren. Ni kommer att träffa mig två gånger i månaden och det blir förmodligen söndagar.

Hoppas att julen har varit bra!

//Maria

Om

Min profilbild

Murjäkk

Jag är en nybliven lärare som ser detta arbete som ett kall. Det roligaste jag vet är att umgås med barn och ungdomar! Vilka härliga dagar jag har! TACK!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela